Serija pogovorov in predavanj o afriški literaturi v soorganizaciji RI19+

oktober 2016 – maj 2017
Vodnikova domačija, Ljubljana

Na srečanjih s poznavalci afrikanistike, ki se bodo zvrstila med oktobrom 2016 in majem 2017 na Vodnikovi domačiji v Ljubljani, bo skozi nabor klasičnih in sodobnih del afriških avtorjev predstavljena vsebinska, ideološka in estetska raznolikost afriške literarne fikcije.

Serijo v sodelovanju z Vodnikovo domačijo pripravlja in moderira Aleksandra Gačić, RI19+.

Chimamanda Ngozi Adichie:

Amerikanka

18. 1. 2017 ob 19:00
Vodnikova domačija, Ljubljana

 

Vabimo vas na literarni dogodek posvečen eni najbolj popularnih sodobnih pisateljic iz afriškega kontinenta Chimamandi Ngozi Adichie. O pisateljičini knjigi Amerikanka (Sanje 2014) se bomo pogovarjali s slovensko pisateljico, literarno kritičarko, prevajalko in poznavalko sodobnega nigerijskega romana Gabrielo Babnik.

»Pisateljica Chimamanda Ngozi Adichie nam v romanu Amerikanka z visokim, prečiščenim glasom govori o svetlikanju črne kože, o sladkem krompirju, ki ga je pod večer mogoče kupiti pri uličnih prodajalkah, o neskončnem prepletu lasnih kitk. (…) Pisateljica se z jasnim, lucidnim jezikom vpisuje v Achebejevo tradicijo pisanja, pri čemer pa ne odpisuje nekdanjim kolonialnim silam. Kot ena najvidnejših predstavnic afriške literarne renesanse piše o temah, ki so bile do nedavnega v afriški literaturi tabuizirane: vsakdanji prizori, ljubezenske scene med Afričani, sklicevanja na afriške pisatelje in intelektualce, pop zvezdnike itd. Kljub pisateljičinemu sentimentu, ki se najlepše materializira v liku Obinzeja in seveda v njegovem razmeru z Ifemelu, pa v Amerikanki na miselne bregove ves čas naplavlja emancipatorni diskurz,« je zapisala Gabriela Babnik.

Vabljeni!

Leave a Reply