Serija predavanj in pogovorov o ženski v vizualni kulturi

Skozi pogovore in predavanja bo odkrita zastrta, v zgodovini namenoma ali naključno pozabljena prisotnost ženske v vizualni kulturi, in razmaknjen bo zastor nad pojavnostjo ženske kot fenomena objekta, ustavrjalnega subjekta in spominskega obeležja.

Serija je nastala v organizaciji RI19+, Raziskovalnega inštituta za vizualno kulturo od 19. stoletja do sodobnosti, Ljubljana.

Vsi dogodki bodo potekali v Trubarjevi hiši literature, Stritarjeva ulica 7, Ljubljana.

 

9. 1. 2017, ob 18.00

Slađana Mitrović in Magdalena Germek: Ranjeno telo

V likovni umetnosti po 2. svetovni vojni postane rana pomemben element novonastalih umetnosti. Feministične avtorice so skozi zarezo v lastno telo dojemanje pasivnega telesa muze spreobrnile v umetniški dogodek. Na drugi strani je bila rana vodilo umetniške dejavnosti akcionistov, kot je Rudolf Schwarzkogler. Predavanje in razgovor se bosta tematsko navezovala na knjigo Slađane Mitrović Užitek in nelagodje. Ženska podoba in seksualno 20. stoletja.

predavanje_1a

 

13. 2. 2017, ob 18.00

Nataša Ivanović in Marja Nikolčič: Klub likovnih umetnic v Zagrebu

Leta 1931 so slovenske predstavnice zagrebškega Kluba likovnih umetnic, prvega in edinega ženskega umetniškega združenja v tedanji državi, v Ljubljani priredile svojo prvo razstavo. Dogodek, ki je bil hkrati tudi hommage Ivani Kobilci, je promoviral prizadevanja umetnic, da bi bile kot ženske deležne enakopravnih možnosti za razstavljanje in umetniško delovanje. Ob pogovoru bo pojasnjeno, kaj je slovenskim umetnicam, kot so bile Elda Piščanec, Henrika Šantel, Anica Zupanec Sodnik idr., omogočilo vstop v klub in ali je takšen način združevanja prinesel določene prepreke pri razvoju umetniške kariere.

predavanje_2a

 

13. 3. 2017, ob 18.00

Mina Mušinović: Ženske v NOB skozi oči spomina tistih, prisotnih

Strokovno predavanje bo ponudilo nekaj primerov videnja in dojemanja žensk in njihove vloge v okviru NOB, skozi spomin tistih, ki so bili zraven. Tovarišic, mamic, kmetic, informatork, bolničark … žensk, ki so zaznamovale življenja posameznikov in skupin, in poznanstev, ki so zrasla iz naključnih srečanj ; priklic v spomin priznanih, pa tudi tistih, ki so povsem neznana.

predavanje_3

 

10. 4. 2017, ob 18.00

 Tina Potočnik: Plečnikove učenke, mainstream in margina

Arhitektke, ki so po drugi svetovni vojni diplomirale pri Jožetu Plečniku, predstavljajo svojevrstno posebnost v toku slovenske povojne arhitekture. V svojem ustvarjanju so ob boku moških kolegov nastopale kot soustvarjalke nove države in krmarile med Plečnikovim vplivom in tradicijo na eni strani ter potrebami socialistične družbe in modernizmom na drugi, kar je Tina Potočnik obravnavala v enem od poglavij v knjigi Ideological Equals: Women Architects in Socialist Europe 1945-1989 (uredili Mary Pepchinski, Mariann Simon), ki je leta 2016 izšla pri založbi Routledge.

predavanje_4

Leave a Reply