Serija pogovorov in predavanj o afriški literaturi v soorganizaciji RI19+

oktober 2016 – maj 2017
Vodnikova domačija, Ljubljana

Na srečanjih s poznavalci afrikanistike, ki se bodo zvrstila med oktobrom 2016 in majem 2017 na Vodnikovi domačiji v Ljubljani, bo skozi nabor klasičnih in sodobnih del afriških avtorjev predstavljena vsebinska, ideološka in estetska raznolikost afriške literarne fikcije.

Serijo v sodelovanju z Vodnikovo domačijo pripravlja in moderira Aleksandra Gačić, RI19+.

J. M. Coetzee:

Trilogija Prizori iz podeželskega življenja

14. 12. 2016 ob 20:00
Vodnikova domačija, Ljubljana

V središču decembrskega literarnega srečanja bo trilogija Prizori iz podeželskega življenja južnoafriškega Nobelovega nagrajenca za literaturo J. M. Coetzeeja. O knjigah Deška leta, Mladost in Poletje (Modrijan 2008-2009) se bomo pogovarjali s slovenskim pisateljem, literarnim kritikom in esejistom Urbanom Vovkom.

Južnoafriški pisatelj John Maxwell Coetzee (1940), ki je bil dolgo znan po tem, da ni hotel kaj dosti govoriti o sebi, je leta 1997 presenetil z odločitvijo, da bo svoje življenje »sistematično« prelil v literaturo. Objavil je avtobiografski roman Deška leta, sledila mu je Mladost, nato pa še roman Poletje, s katerim je zaključil svojo avtobiografsko trilogijo in se tudi v tem žanru potrdil kot mojster besede. Leta 2003 je prejel Nobelovo nagrado za opus, ki ga označujejo izpiljena zgradba, duhoviti in vsebinsko bogati dialogi ter analitična briljanca.

Urban Vovk (1971) je o svojem najljubšem Nobelovcu J. M. Coetzeeju napisal monografijo Res neznosna resnobnost!?, znotraj katere se posveča pisateljevemu avtobiografskemu pisanju, analizira avtorjev več kot tridesetletni pripovedni opus in njegov paraliterarni intelektualni angažma. Res neznosna resnobnosti!? je ena redkih domačih izvirnih monografij o najpomembnejših tujih sodobnih pisateljih.

Vabljeni!

Leave a Reply