Serija pogovorov in predavanj o afriški literaturi v soorganizaciji RI19+

oktober 2016 – maj 2017
Vodnikova domačija, Ljubljana

Na srečanjih s poznavalci afrikanistike, ki se bodo zvrstila med oktobrom 2016 in majem 2017 na Vodnikovi domačiji v Ljubljani, bo skozi nabor klasičnih in sodobnih del afriških avtorjev predstavljena vsebinska, ideološka in estetska raznolikost afriške literarne fikcije.

Serijo v sodelovanju z Vodnikovo domačijo pripravlja in moderira Aleksandra Gačić, RI19+.

Naguib Mahfouz:

Kairska trilogija (Pot med palačama, Palača poželenja, Cukrarska ulica)

16. 11. 2016 ob 19:00
Vodnikova domačija, Ljubljana

Na drugem srečanju serije predavanj in pogovorov o afriški literaturi bomo v središče postavili enega najbolj prominentnih pisateljev afriškega kontinenta in edinega arabskega Nobelovega nagrajenca za literaturo, egiptovskega pisatelja Naguiba Mahfouza. O njegovi Kairski trilogiji (*cf, 2005-2007) in ozadju njenega nastanka se bomo pogovarjali s prevajalko Barbaro Skubic (1973).

Kairska trilogija je epopeja treh generacij družine Ahmeda Abd el-Džavada. Tri knjige (Pot med palačama, Palača poželenja, Cukrarska ulica) opisujejo življenje egiptovske družine od 1. svetovne vojne do 50-ih let prejšnega stoletja. Vsaka knjiga iz trilogije je poimenovana po treh različnih egiptovskih ulicah in vsaka opisuje naslednjo generacijo družine. Poleg čudovitega prikaza družinskega življenja srednjega razreda je Mahfouz v trilogiji preko zgodb medčloveških odnosov tudi zelo podrobno očrtal portret družbeno političnega življenja v takratnem Egiptu.

Barbara Skubic je dramaturginja, publicistka in prevajalka iz angleščine in arabščine. Po zaslugi njenih odličnih neposrednih prevodov lahko prebiramo številna dela sodobne arabske književnosti, med njimi tudi tudi Jakubianovo hišo, slavnega egiptovskega pisatelja Alaaja Al Aswanyja, Kairsko trilogija Nobelovca Naguiba Mahfouza ter tudi poezijo največjega palestinskega poeta Mahmuda Darviša. Dolgoletno bivanje in delo na Bližnjem vzhodu in predvsem v Egiptu daje Barbari Skubic prav poseben uvid v sodobno umetnost, kulturo, družbo in politiko arabskega sveta.

Leave a Reply